Blog

Játszva tanulás

2024.02.22 09:08

 Mi a játék szerepe gyermekünk fejlődésében?

 A gyerekek számára a játék az egyik legfontosabb   tevékenység. Ezen keresztül tapasztalja meg a   körülötte lévő világot, ismereteket szerez, és   ezenát   dolgozza fel az eseményeket. A játék a   gyermeki   tevékenységnek egyik megnyilvánulási   formája, amely   a   fejlődő gyermek életében semmi   mással nem   pótolható.   A kisgyermek számára a   fejlődés alapvető   tényezője, és ez tevékenységének   fő formája is.

 
Smart Games logikai készségfejlesztő játékok, Smartmax kisebbeknek és a Geosmart mágneses építőjátékok

Mi a játék szerepe gyermekünk fejlődésében?

A gyerekek számára a játék az egyik legfontosabb tevékenység. Ezen keresztül tapasztalja meg a körülötte lévő világot, ismereteket szerez, és ezen át dolgozza fel az eseményeket. A játék a gyermeki tevékenységnek egyik megnyilvánulási formája, amely a fejlődő gyermek életében semmi mással nem pótolható. A kisgyermek számára a fejlődés alapvető tényezője, és ez tevékenységének fő formája is.

A mindennapi életben is megfigyelhetjük, hogy egy-egy játékot hosszú éveken át, szinte több életkori szakaszban is szívesen elővesznek a gyerekek. Az egyes életszakaszokban változtatásokkal, új szabályokkal, módosításokkal használják ezeket.

Mire is jó még?
A személyiség alakulására is nagy hatással van: elősegíti a nevelésnek, a harmonikus fejlett személyiség pozitív vonásainak kialakítását, fejlesztését. Fontos nevelési eszköz is, mivel a felszabadult légkörben a gyermek mindig őszintén viszonyul környezetéhez, jellembeli tulajdonságait nem tudja leplezni, annak értékei és hiányosságai önkéntelenül, szabadon nyilvánulnak meg.

Azért, hogy a fejlődést, a szükséges fizikai és pszichikai hatásokat elérhessük, minden szülőnek ismernie kell a különböző korú gyermekek testi és szellemi fejlődésének sajátosságait, fejlettségi szintjét.

Hogyan válaszd ki a megfelelelő játékot?

Szülőként gyakran nehéz jó játékot választani a gyerekeknek. Valamelyik kisfiú ragaszkodik a vonatokhoz, a kotrógéphez, kislányként az unikornisokhoz vagy éppen egy nagyon kedvelt meseszereplőhöz. Ezek nagyrészben korlátozzák a lehetőségeket, hiszen ha olyan dobozt lát a gyerkőcünk, amin nincs az imádott figura, még az is lehet, hogy hozzá sem nyúl.

A gyerekek számára a játék alapélmény, a játékon keresztül fedezi fel a világot és segítségével dolgozza fel az eseményeket. Ezért nagyszerű, hogy általuk úgy van lehetőségünk fejleszteni gyermekeink kicsi elméjét, hogy észre sem veszik, hiszen csupán játszanak. Az általunk forgalmazott készségfejlesztő játékok, - kisebbeknek a Smartmax, 1-10 éves korig a Smart Games logikai és készségfejlesztő játékok és a Geosmart mágneses építőjátékok – úgy lettek tervezve, hogy egyszerre több területen is fejlesszék a gyerekeket a különböző készségek elsajátításában és gyakorlásában.

Jótanács:
Amennyiben társast vásárolunk, érdemes a szabály elolvasása előtt   csupán a részeket megtekinteni. Ebben az esetben számos egyéb felhasználási mód is eszünkbe juthat, amit a szabály nem tartalmaz. A játék használata során nem fontos mindig meghatározni azt, hogy ki nyert. A lényeg az, hogy az együtt töltött időt élvezzétek és motiváló erejét kihasználva a fejlesztés hatékonyságát növeljétek.


Milyen készségeket fejlesztenek a játékok?

Hogyan fejlesztenek a különböző készségfejlesztő játékaink? Olvasd el e a következő cikkünket:

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ajánlóinkkal segíthessünk megkönnyíteni a választást ebben a folyamatosan bővülő forgatagban.

kandh_v2