Blog

Kártyajáték - a zsebben hordható társas

2021.10.22 11:00

A kártya az egyik legjobb társasjáték!

Talán nincs is olyan ember, aki ne kártyázott volna már életében. Kártyajátékot játszhatunk utazás közben, családi hétvégéken, osztálykirándulásokon, szülinapi zsúrokon, nyaraláskor a strandon, csapatépítő tréningeken és még sorolhatnánk.

A képen a Top Spot kártyajáték látható.

Honnan ered a kártya, tudtad? 

A kártya eredete a homályba vész, valószínűleg Ázsiából származik. Magyarországra Mátyás király idejében került, de ekkor még az úri réteg kiváltsága volt a kártyázás. A polgárosodás idején, a 19. században terjedt el szélesebb körben.

Két nagy típusa alakult ki a kártyázási szokásoknak: a kommersz és a hazárdjáték. Míg ez utóbbi célja az volt, hogy minél nagyobb pénzt lehessen vele szerezni, nyerni, a kommersz kártyajátékot a szórakozás miatt űzték. Itt a logikára, a tervezésre és a szabálykövetésre volt a leginkább szükség, valódi szellemi párbaj volt ez a két fél között. Ennek a fajta játéknak az utódai a ma divatos parti kártyajátékok.

A kártyajátékok népszerűségének oka:

Az emberekben kódolva van a küzdés, a versenyzés. Ennek játékos formái társadalmilag is elfogadottak, így például a kártyázás során lehetőségünk van bizonyítani ügyességünket. Az nyer, aki a legokosabb, legmegfontoltabb, aki jól tud koncentrálni.

A partijátékok azért olyan népszerűek, mert izgalmasak, szórakoztatóak.  Feldobják a társas összejövetelek hangulatát, sokszor egy-egy hétvégén azért ülnek össze a barátok, családtagok, hogy játsszanak. Egy kártyaparti alkalmával nemcsak a játék a fontos, hanem a bizonyítási vágy is.

Nagyon jó feszültségoldó tevékenység a kártyázás, hiszen nevetéssel, izgalmakkal jár együtt. Időben is jól behatárolható egy-egy játszma hossza, ezért is kerül elő a pakli oly gyakran bulik, partik, zsúrok alkalmával.

Mi alapján válasszunk kártyajátékot?

A kártyáknak ma már számos fajtája létezik, s attól függően választhatunk közülük, hogy mi velük a célunk. Vannak egyszemélyes és többszemélyes kártyajátékok, nyilván a partikra érdemes olyat választani, amelyet legalább négyen játszhatnak egyszerre.

Magyarországon is kapható már rengeteg parti kártyajáték, bátran keresgéljünk hát a neten! Megtalálhatók köztük kvízkártyák, ismeretbővítést szolgálók is, de van, ahol a kézből gazdálkodás vagy a kollekció-összeállítás a feladat.

Igen népszerűek a szabaduló szobás és szerepjátékos kártyajátékok is, továbbá a kommunikációt fejlesztő, történetmesélős kártyákat is szívesen vásárolják az emberek. Mindenképp legyen otthon menő kártyajátékunk, melyekkel nemcsak partikon, baráti összejövetelen játszhatunk, hanem akkor is, ha esik az eső, és unatkozik bent a család.

A kártyákat már a 6 éven felüliek kezébe is bátran adhatjuk, számukra is létezik többféle kártyajáték, amivel a szabálykövetést, kudarctűrést is elsajátíthatják.

 

Forrás

 

kandh_v2